Messiaan Shalom

”Rauhan minä jätän teille: minun shalomin – sen minä annan teille. En minä anna teille niin kuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko levoton älköönkä pelätkö. ’Johannes 14:27

Juha Hakala
Vanhin

Jeesuksen käyttämä hepreankielinen sana ‘shalom’ on moniulotteinen ja sen merkitys jää suomen kielessä monesti vajaaksi. Heprean alkukielessä Shalom tarkoittaa: rauhaa, ystävyyttä Jumalan ja ihmisten kanssa, turvallisuutta, hyvinvointia ja terveyttä, harmoniaa, tyyneyttä, kokonaisuutta, täydellisyyttä ja vaurautta. Tätä kaikkea meidän rauhan toivotuksemme toisillemme Raamatun mukaan sisältää.

Shalom Messiaan kanssa

”ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne Messiaassa Jeesuksessa.” Filippiläisille 4:7

Jeesuksen lupaus omasta yli ymmärryksen käyvästä shalomistaan sai omalla kohdallani aivan uuden merkityksen, kun sain ennen kesää diagnoosin ärhäkkään laatuisesta syövästä.

Tieto oli tietenkin pysäyttävä kaikin tavoin ja laittoi kaikki elämän asiat uuteen perspektiiviin niin hengellisesti kuin ajallisesti, kuten myös ihmissuhteissa perheessä ja sen ulkopuolella.

Tuollaisessa tilanteessa tulee oma ja elämän rajallisuus nopeasti mitattavaksi, samoin kuin, että itse en voi asioita muuttaa – kaikki on Jumalan ja myös osaltaan lääkäreidenkin käsissä. Noissa hetkissä inhimilliset tunteet ja myrskyt valtaa helposti mielen kokonaan ja näköala ei riitä kauas.

Shalom itsensä kanssa

Kuitenkin jo seuraavana päivänä diagnoosista sain kokea jotain ihmeellistä – aloin rukoilemaan määrätietoisesti Jeesuksen Messiaan shalomia sydämeeni ja henkeeni. Ja niin myös tapahtui. Sain kokea Herran yliluonnollista rauhaa ja lepoa, joka oli vastoin kaikkea olosuhteita ja tunteita. Sain kokea myös esirukouksen kantavan voiman merkityksen uudella tavalla.

Kun jouduin käymään erilaisissa testeissä ja kokeissa – aina leikkauspöydälle asti, Messiaan shalom säilyi – se oli ja on ihmeellistä. Hän on todellinen rauhan ruhtinas.

Jumala armossaan pysäyttää meitä elämässä. Hän on viinitarhuri, joka haluaa karsia turhia liikakasvuja oksistaan. Hän ei tee virheitä karsiessaan meitä.

Shalom Jumalan kanssa

Sairaslomalla oli aikaa pysähtyä ja olla Herran erityisessä läsnäolossa – se tuli todelliseen tarpeeseen, näköala alkoi muuttua edes hiukan enemmän Jumalan perspektiiviin. Kun välillä tunteet vei laaksoon, niin oli ihmeellistä kokea, kuinka Raamatun sana, joka ei millään tavalla liittynyt omaan tilanteeseen, nosti jälleen ylös ja virvoitti henkeä. Sana on elävää ja voimallista. Jeesus opetti myös tuntemaan häntä lähemmin ja henkilökohtaisemmin sanan, Henkensä ja rukouksen kautta.

Shalom muiden kanssa

Herra on myös opettanut tämän kaiken kautta näkemään ja ymmärtämään edes hiukan paremmin läheisten, sekä seurakunnankin sairaiden ja yksinäisten tilanteita ja tunteita. Samoin sai jakaa omaa tilannetta ja oppia muidenkin vastaavista tilanteista. 

Lopuksi – kiitosaiheena, että Herra on koskettanut parantavalla kädellään, niin että toipuminen on ollut nopeaa ja leikkauksen jälkeinen tilanne on hyvässä hallinnassa. Sulkeudun edelleen esirukouksiin, että leikkauksen jälkeisessä kontrollissa kaikki olisi hyvin.