Meitä rakastetaan

Tänäkin vuonna vietämme mahdollisesti joulua, valon juhlaa, keskellä ulkoista pimeyttä. Tai onko tuo edessämme oleva ajankohta säiden puolesta kenties ”märkää myöhäissyksyä”? Aika sen näyttää. Olkoon niin tai näin, pimeydenkin keskellä todellisen valon juhlan saa aikaan jokin muu, kuin pihoilla ja ikkunoissa palavat kauniit koristevalot tai kynttilät. Tuosta valosta meille kertoo Raamatun Sana: ”Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra!” (Luuk.2:11).

Timo Syrjälä
Johtava pastori

Meidän on hyvä muistaa tämä ihana lupaus koko maailmaa kohdanneen Covid-19 pandemian, ilmastonmuutoksesta uutisoinnin ja maailmassa olevien konfliktien keskellä. Tähänkin ihmiskunnan pimeään tilanteeseen tulee Vapahtajamme syntymäjuhlan muistamisen aika. Joulu ei vähennä vaikeuksia maailmastamme, mutta sen todellinen sanoma tuo taivaallista rauhaa meidän elämäämme -Jumalan Poika, Immanuel, syntyi meidän tähtemme tänne maailmaan. Arjen keskellä ihmisille kuuluvat Jeesuksen toivoa antavat sanat: ”Minä olen maailman valkeus; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus” (Joh.8:12).

Joulun ytimeen

Jouluvalmistelujen kautta ihmiset haluavat tuoda lämpöä omaan ja toistensa elämään sekä kertoa rakkaudesta sekä huomioimisesta. Lähettämämme joulutervehdykset ja kodin joulunviettoon laittaminen kertovat siitä, että välitämme läheisistämme. Pienille lapsille joulussa tärkeää ovat toki myös lahjat. Jokainen meistä sen omasta lapsuudestaan muistaa, perhetaustastamme tai varallisuudestamme riippumatta. Lelut ovat lapselle tärkeitä leikeissä ja niiden kanssa leikkiessä voi opetella monenlaisia tunteita: osoittamaan ja kokemaan iloa, surua, rakkautta ja sovinnon tekoa. Joulun ydin ei kuitenkaan ole korteissa, viesteissä, lahjoissa eikä joulupiparin tuoksussa. Joulussa tärkeintä on sen taivaallinen sanoma: sinua ja minua – meitä kaikkia rakastetaan.

Ilon ja rauhan sanoma

Jumalan sanoma paimenille oli: ”Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra.” Ihmiskunta sai kuulla sanoman rakastavan Isän sydämeltä, joka heti syntiinlankeemuksen jälkeen oli etsinyt ensimmäisiä ihmisiä saadakseen heidät takaisin yhteyteensä. Jumala hoiti ilosanoman kautta sitä ihmisen pelkoa, josta Roomalaiskirje puhuu synnin, syyllisyyden ja tuomionalaisuuden seurauksena (Room.2:5-6). Jumala julisti nyt Jeesuksessa Kristuksessa kaikille ihmisille sitä rauhaa, joka tulisi perustumaan syntien anteeksiantamiseen Jeesuksessa. Voimme kuulla enkelin ilmoituksessa taivaallisen julistuksen henkilökohtaisesti vastaanotettavasta Vapahtajasta. Juuri tässä henkilökohtaisuudessa on evankeliumin ydin: ”Vapahtaja on syntynyt sinulle, minulle, kaikelle kansalle!” Tämän sanoman saivat kuulla aviorikoksesta kiinniotettu nainen Sykarin kaivolla ja tämän sai omistaa ryöväri ristillä. Se ilo ja rauha, josta enkelit lauloivat ylistäessään Jumalaa, on syntisen ihmisen ja vastaanotetun ilouutisen seurausta ja hedelmää.

Me kaikki olemme Jumalalle äärettömän rakkaita. Meitä varten Hän lähetti rakkaimpansa. Tästä rakkaudesta kertovat meille omalla ihanalla tavallaan myös kauniit seimiasetelmat. Jumalan täydellinen rakkaus käärittiin pieneen pakettiin, kun äiti Maria kapaloi vastasyntyneen Jeesus- lapsen. Tuossa paketissa oli kuitenkin todellisuudessa suurin rakkaus, mitä maailmassa koskaan voi olla. Kun jouluna juhlimme Jeesus- lasta, juhlimme samalla Häntä, joka eräänä päivänä Golgatan ristillä sovitti maailman. Kuten paimenille, Jumala haluaa sanoa tänään myös meille: ”Älkää peljätkö!”. Jumala tahtoo kaiuttaa maailmassa vaikuttavan ahdistuksen ja pimeyden keskelle todellisen rakkauden ja rauhan sanoman -Jeesuksen Kristuksen.

Siunattua Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen Syntymäjuhlaa Sinulle!