Ensimmäisen maailman ongelma

Toisinaan ruokakaupassa sitä harmistuu, kun leipäosastolla omia suosikkisämpylöitä ei ole saatavilla. Pahimmillaan pettymystä voi joutua pyörittelemään mielessään hyvinkin pitkään. 

Veli-Matti Tapio
vanhin

Uutta kodintekniikan laitetta hankkiessa sitä metsästää tiettyä tuotetta ja joutuu toisinaan kohtaamaan valtavan pettymyksen, kun tietyillä ominaisuuksilla varustettua laitetta ei olekaan saatavilla asioinnin kohteena olevassa kaupassa. Ravintolassa vanhaa tuttua suosikkiannosta ei enää ole tarjolla. Listaa vastaavan tyyppisistä arjen pettymyksiä aiheuttavista tilanteista voisi jatkaa hyvinkin pitkään.

Olen huomannut, että niihin tilanteisiin hyvä ja tasapainottava apu on kaivaa käsiin esimerkiksi FIDA-lehti ja oppia millaisia vaikeuksia köyhien maiden heikoimmin toimeentulevat ihmiset joutuvat kohtaamaan. Opiskeluaikana Lauran kanssa kokemamme kolmen kuukauden lähetysharjoittelujakso Tansaniassa sai pitkäksi aikaa olemaan kiitollinen omista elämisen olosuhteista ja rikkauksista. Elinympäristön elintason noustessa Tansanian oloista Suomeen, on asia kuitenkin vuosien varrella alkanut unohtua. Kehitysmaiden kaikkein vähäosaisimmille elämä on usein toistuvaa selviytymistä nälkää vastaan. Se on aivan toista verrattuna näihin omiin ”ensimmäisen maailman ongelmiin”. 

Paavali kiteyttää 1. Timoteuskirjeen 6. luvun jakeissa 6-8 rikkauden tavoittelun sijaan perustason tarvittavalle elintasolle: ”Jumalisuus yhdessä tyytyväisyyden kanssa on suuri voitto. Emmehän ole tuoneet maailmaan mitään, emme voi myöskään mitään täältä viedä. Kun meillä on ruoka ja vaatteet, tyytykäämme niihin.” 

Jeesuksen löytäminen ja tunteminen on elämän suurin aarre, mutta silti tarvitaan elämän perusedellytykset kuten ruoka ja vaatteet. Liian pitkälle rikkauksien perään ei kuitenkaan kannata pyrkiä, koska niiden tavoittelulla monet ovat saaneet elämäänsä vain hankaluuksia. Muistutetaan itseämme olemaan kiitollisia myös niistä perusasioista, joita olemme tottuneet pitämään itsestäänselvyyksinä.