Annathan tilaa Jumalalle

Joskus me ikään kuin kadotamme Jumalan ajastamme ja näköpiiristämme. Liian usein kiireemme sulkee Jumalan kohtaamisen hetket pois päivittäisestä ajankäytöstämme – ”Ei nyt oikein ole aikaa Jumalalle, kun on vielä se ja se…” Samalla uskonelämämme ilo katoaa tuohon kiireeseen, kun aikamme pysähtyä ja hiljentyä Jumalan kohtaamiseen jää taka-alalle.

Timo Syrjälä
Johtava pastori

Tätä liian kiireen vaikutusta voisi hieman pohtia, vaikka liikkumisen kautta. Jos kävelet tai pyöräilet itsellesi rauhallista vauhtia – sinun on helppo keskustella ystäväsi kanssa. Mutta jos vauhtisi on liikaa hänelle, voi hyvinkin käydä niin, että sinun puheesi ystävällesi menee ohi. Yhteinen matka ei saanutkaan olla antoisa teille sosiaalisesti. Se oli hyvää kuntoilua, mutta yhteyden kokemista ja sen lisääntymistä ei tapahtunut. Voimme kokea tuon saman kommunikoinnissamme Jumalalle. Kun arkemme elämänrytmi on liian kovaa ja vaativaa, on aina vaarana, että keskustelumme Taivaallisen Isän kanssa harvenee. Äärimmäisen kiireen alla ei varsinkaan tahdo kyetä kuulemaan toistansa.

Toinen asia, minkä liian kova vauhti tekee, on se, että kun etenemme liian kovaa, katoaa perspektiivi elämästä. Kokeilepa juosta kivikkoisella polulla oikein kovaa. Huomaat, kuinka katseesi siirtyy aina vain lähemmäksi ja lähemmäksi sinua itseäsi ja jalkojasi, mitä kovempaa yrität juosta. Jos taas sovitat vauhtisi polulle sopivaksi, voit katsella kauemmas ja havaita jopa metsän kauneutta ympärilläsi. Mitä tämä voisi tarkoittaa elämässämme? Yksinkertaisesti sitä, että liika kiire estää meitä näkemästä elämämme kokonaisuuksia ja kauemmaksi. Emme enää näe Jumalan hyvää suunnitelmaa, kun katse on kääntynyt omiin jalkoihin ja etenemiseen tarvittavaan suorittamiseen.

Kun otamme Jumalan enemmän mukaan aikaamme, se valinta vaikuttaa meissä aina jotain myönteistä. Miksi siis yritämme pitää kaiken ajan itsellämme? Eikö olisi parasta antaa aikaamme hänelle, kenen käsissä koko elämämme kaikesta huolimatta on. Älkäämme sulkeko häntä arjen ulkopuolelle siksi, että meillä on niin kiire saada ”kaikki täällä valmiiksi”. Evankeliumissa Luukkaan mukaan meille kerrotaan kahden sisaruksen elämästä ja kiireestä Herran Jeesuksen läsnä ollessa (Luuk.10:38-42). Eikä tämän kaltainen tilanne ole meistäkään kaukana. Marian tekemästä valinnasta viettää aikaa Jeesuksen läsnäolossa Jeesus itse toteaa: ”Mutta tarpeellisia on vähän, tahi yksi ainoa. Maria on valinnut hyvän osan, jota ei häneltä oteta pois”.

Aikanaan profeetta Elian piti vetäytyä hiljaisuuteen kuulemaan Jumalan äänen (1.Kun.19:11-13), koska hän ei kuullut sitä siellä, missä hän ilmoitti Kaikkivaltiaan Jumalan muille. Samoin on meidän kohdallamme. Vaikka Herra palvelutehtäväsi kautta näyttää rakkauttaan toisille, hän tahtoo osoittaa myös sinulle itsensä tuoreella tavalla. Jumala tahtoo kohdata sinua, vaikka et välttämättä osaa hänen läsnäolonsa ilmestymistä edes odottaa.

Jumala tahtoo armossaan ja rakkaudessaan olla läsnä elämässämme. Siinä, missä me erehdymme sulkemaan Jumalan aikamme ulkopuolelle, menetämme mahdollisuuden nauttia sisältörikkaasta elämästä. Joskus me ”niin kovin” suoritamme elämäämme. On kyse sitten ns. ”maallisesta tai hengellisestä” työstä, sama vaara vaanii kummassakin.

Timo Syrjälä