Reformaatio ja Juuret

Pertti Salmen | 29.1.2017 10.53

Alkava vuosi on reformaation so. uskonpuhdistuksen juhlavuosi. Ympäri maailmaa juhlitaan päivää, jolloin Luther naulasi teesinsä Wittenbergin linnan oveen ja tuli aloittaneeksi protestanttisen liikkeen, jota kutsumme luterilaisuudeksi. Mitä tämä merkitsee meille ns. vapaan kristillisen suunnan edustajille?

Luther ei tokikaan ollut ainoa tuon ajan katolisen kirkon oppia vastaan nousseista, mutta hän jäi nimekkäimpänä historiaan. Toki senkin takia, että hän sai pitää päänsä, mitä ei ihan kaikille muille protestoijille suotu. Lutherin löytö sinänsä oli hyvin yksinkertainen; yksin armosta, yksin uskosta, yksin kirjoitusten mukaan. Tämä johti tuon aikakauden ihmiset todellisille vihreille niityille verrattuna katolisen opin ja pappisvallan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Reformaation seurauksena esimerkiksi jumalanpalvelus, joka aiemmin toimitettiin latinaksi ja mistä tavallinen kansa ei ymmärtänyt mitään, muuttui ymmärrettävälle kielelle. Myös raamatun kääntäminen puhutuille kielille, kuten esimerkiksi saksaksi, alkoi toteutua. Näin kansa sai itse lukea Jumalan sanaa, joka katolisuudessa oli ankarasti kielletty.

Pimeä puoli

Toki Lutherillakin oli omat heikkoutensa. Kun juutalaiset eivät hänen yrityksistään huolimatta ottaneet vastaan luterilaista uskoa ja olleet näin valmiita hylkäämään juutalaisuuttaan, hän (Luther) kääntyi heitä vastaan. Hänen kirjansa ”Juutalaisista ja heidän valheistaan” on järkyttävää luettavaa. Sanotaan, että tuo kirja oli yksi Hitlerin innoittajista. Tämä on helppo uskoa, kun lukee netistä vaikka em. kirjan vuoden 1939 suomennoksen esipuhetta ja siitä nousevia ajatuksia (https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/26563/Luther.pdf). Näemme, että Luther toimi täysin samalla tavalla, miten katolinen kirkko oli toiminut jo vuosisatojen ajan.  Vain parikymmentä vuotta ennen uskonpuhdistusta Espanja oli puhdistettu juutalaisista katolisen kirkon toimesta hyvin julmalla tavalla inkvisitiolaitoksen avulla.

Juuret

Kiittäkäämme Jumalaa reformaatiosta, mutta tutkikaamme itse Raamattua. Yhä edelleen on olemassa vaara, että meitä johdetaan harhaan monin eri tavoin. Me tiedämme vapaan kristillisyyden historiasta, miten armolahjat olivat lähes täysin poissa käytöstä vuosisatojen ajan. Tämä vain siksi, että opetettiin niiden kuuluneen vain alkuseurakunnan aikaan. Kiitos Jumalalle, että muutos tuli Azusakadun tapahtumien myötä.

Tiedämme myös, että juutalaisten evankeliointi oli edellä kuvatuista syistä lähes tuntematonta vielä muutama vuosikymmen sitten. Kunnes 1960 ja 70 luvuilla alkoi tapahtua. Tänä päivänä on täysin selvää, että on juutalaisia, jotka tuntevat Messiaansa. Heistä ei ole tullut kristittyjä, vaan Jeesukseen, Yeshuaan, uskovia juutalaisia.

Nyt ollaan sysäämässä sivuun juutalaisille Raamatussa luvatun kotimaan oikeutusta. Jälleen kerran monet ”kirkon miehet ja naiset” ovat nousseet tuota kansaa vastaa ja siten Raamatun sanaa vastaan. Ottakaamme selvää mistä on kysymys. Reformaatio jatkukoon.

Haluamme kiittää esirukouksista joita olemme todella tarvinneet menneenä vuotena. Haluamme tulevana vuonna jättäytyä edelleen Jumalan varaan, luottaa Hänen Kaikkivaltiaan apuun. Kiitos kun jaksatte edelleen rukoilla meidän ja erityisesti Saara-Sofian täydellisen parantumisen puolesta.

Siunattua vuotta 2017. 3 Joh 1.2

Pertti & Leena